Öncelikle; sizlerle bu güzel platformda buluştuğum için inanılmaz heyecan içerisindeyim. Yazılarımı takip ettiğinizde yiyecek içecek ve tarifler anlamında değişik bilgileri derleyip beğeninize sunarak, ölçülerimi de bardak ve kaşık ölçüleriyle kolayca yapabileceğiniz şekilde vereceğim.
Merak ettiklerinizi e-posta ve Renkli Mola sosyal platformlarından yöneltebilirsiniz.
Ayrıca yeni yıla değinmeden de geçmeyelim; yeni yılda hepimiz için iyi olacak ne varsa onlara ulaşmamızı temenni ederim.
Haydi bakalım, Ziya Şefin Mutfağı’na…
Osmanlı’da Saray Mutfağı
Osmanlı’da İçecekler;
Osmanlı Mutfağı’nda içeceklerin en az yemekler kadar yeri ve önemi vardı. Tabii ki bu derin konuyu sayfalara sığdırmamıza imkân yok.
Bugün okurlarımıza, yaptığım araştırmalar içinden şerbetlerin önemini anlatmak istiyorum. Kaynak ise dünyada hükmünü sürdüren bir çok milleti bir arada toplayan Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihindedir.
Şerbetler
- Genellikle Ramazan ayı içerisinde tüketilen şerbetler, Ramazan ayının adeta cankurtaranı gibiydi. Genel olarak baktığımızda şerbetler günlük sofralarda da padişahların tercih ettikleri bir içecek türüydü. Günümüze geldikçe her ne kadar kültürümüzü devam ettirmeye çalışsak da şimdiki zamanın alışkanlıkları ve yaşam koşulları ile o zamankiler bir olmadığı için, birçok lezzet tarihin tozlu raflarına itilmiş durumdadır. Ben ve arkadaşlarım; bize destek veren okurlarımız ile beraber bu ölü toprağını tarihin tozlu sayfalarından kaldıracağız.
- Sağlık açısından bakmaya çalışırsak da anlatmaya ömür yetmez. Bildiğiniz gibi teknoloji bugünkü seviyesinde değilken, insanlar bitkileri ve çeşitli baharatları günümüzden daha bilinçli kullanmaktaydı. Şerbetler; hoş tat ve zevk için yapıldığı kadar, vücut rahatsızlıklarına da yönelik özel karışımlardır. Genel olarak mide hastalıklarına, böbrek rahatsızlıklarına, karaciğer ve akciğer hastalıklarına şifa olduğu ilk tespitler arasındadır. Daha birçok hastalığa destek olarak fayda ettiği de düşünülmektedir.
Bu zengin şerbet arşivinden sizler için seçtiğim 5 şerbet ve tarifleri:
- Demirhindi Şerbeti
Osmanlı döneminde sarayda en çok sevilen ve padişahların en çok içtiği şerbetlerin başında geliyormuş. O dönemlerde 40 farklı baharatla yapılan şerbet, özellikle Ramazan aylarında sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğu için çok daha fazla tüketilirmiş.
1 Kg Demirhindi
2 litre içme suyu
2 adet kurutulmuş karanfil
1 adet tarçın ( çubuk )
1 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
İlk önce demirhindinin kabuklarını ayıklayın ve temizleyin. Sonrasında bir tencereye koyun ve üzerine 2 litre içme suyunu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve 1 gece bekletin. Sabaha kadar beklettiğiniz demirhindiler artık rengini değiştirmiştir. Tencereye karanfilleri, çubuk tarçını ve toz şekeri ekleyin ve kaynaması için kısık ateşli ocağa koyun. 1,5 saat kadar kaynattığınız şerbeti ocağın üzerinden alın ve soğumaya bırakın. Soğuması için bıraktığınız şerbetin posası tencerenin dibine çöktüğünde, süzerek posasından ayırın ve buzdolabında soğutun. Soğuttuğunuz demirhindi şerbeti artık servis edilmeye hazır.
- Şeftali Şerbeti
3 kg şeftali
1,5 kg toz şeker
4 adet karanfil
2 Litre Su
1 adet Limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Şeftalilerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Derin bir tencereye önce şeftalileri, sonra şeker, karanfil, limon kabuğu rendesi ve suyu ekleyip 30 dakika kadar kaynatın. Tülbentten süzüp soğuk olarak servis edin.
- Ahududu Şerbeti
Malzemeler:
1 Kg. ahududu
15 g. Limon tuzu
1 Kg. Şeker
4 adet karanfil
1 litre su
Yapılışı:
Ahududuları temizledikten sonra şeker ile yoğurun yaklaşık 10 saat kadar bekletin sıkarak süzün su ilave ederek tekrar yoğurun. 15 gr limon tuzu ve karanfilleri ekleyin 20 dk. Kadar kaynatın soğuk olarak servis edin.
- Limon Şerbeti
2 adet limon Suyu
1 Kg şeker
2 litre su
100 gr. Bal
3 adet karanfil
Yapılışı:
Derin bir tencereye limon suyu, toz şeker, karanfil ve balı koyun. 5-6 saat kadar bekletin. Üzerine suyu katarak yaklaşık 30 dakika kadar kaynatın tülbentten süzüp soğuk servis yapınız.
- Elma Şerbeti
2 kg kadar yeşil elma
1 kg toz şeker
2 litre su
2 adet elma kabuğu rendesi
Yapılışı:
Elmaların kabuklarını soyup ikiye bölün ve derin bir tencereye yerleştiri
İnce bir tülbentte süzdükten sonra soğutarak servis yapın.
Son olarak bir sosyal mesaj: Tarihimize ve kültürümüze sahip çıkalım.
Afiyet Olsun.
Yusuf Ziya Özer
hem yaz hemde kış için birebir tarifler 🙂 teşşekürler şefim.
Afiyet olsun Ulvi bey
demirhindi şerbetini yapmaya çalıştım çok güzel oldu emeğinize sağlık teşekkür ederim bunu paylaştığın için
Çok teşekkür ederiz. Sizler için keyifli içecekler hazırlayabilirsiniz ne mutlu.
Hem tarif bilgisi hem tarih bilgisi. Elinize saglik simdikden. Bilgilendirme guzel bizede evimizde denemesi kaldi… insallah sefinimizi de dedigi gibi osmanli tariflerinin tozlarini kaldirabiliriz. Emegi gecenlere tesekkurler…
Teşekkür ederiz ersin bey inşallah hep beraber hem tarihimize hemde kültürümüz sahip çıkacağız.
şeftali şerbetini denedim çok lezzetli oldu ellerinize sağlık :)) yeni tariflerinizi bekliyoruz 🙂
Ozan bey , Beğendiniz için mutlu oldum. Bizden ayrılmayın sizler için daha başlangıç
Oldukça basit anlatımlı az ve kolay bulunabilecek malzemeyle lezzetli ve faydalı serbetler sunmuşsunuz. Elinize sağlık şefim bu güzel tarifler için teşekkürler :))
Tuğçe hnm teşekkür ederiz. Bizler insanların rahat ve lezzetli tarifleri ulastirmayi hedefliyoruz . bizden ayrilmayin
Unutulmaya yüz tutmuş lezzetler ve onları tekrar bizlere sunan Ziya Şef çok teşekkür ederiz. Yeni tariflerinizi merakla bekliyorum.tarifleriniz dediğiniz gibi bardak,kaşık ölçüsüyle verirseniz süper olur.biz bayanların tariflerde ihtiyacı olan en önemli şey bu. Tekrar teşekkürlerr
Teşekkür ederiz kader hnm ,biz hanımların rahat etmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bizden ayrılmayın sizler için bir süpriz hazirliyorum..
Elinize, emeğinize sağlık şefim, bende mutfakla ilgili bir genç olarak bunları deneyeceğim
Sağol genç kardeşim , unutmaki artık mutfaktaki erkek önemi artıyor kadınları mutlu etmek istiyorsan bizi takip etmeyi ihmal etme. .
Ahududu şerbeti süper gözüküyo en yakın zmanda yapmaya çalışıcam.. Güzel tarifler için şimdiden teşekkürler 🙂
Teşekkür ederiz. mustafa bey, sizler için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz en kolay hale ve lezzetin den ödün vermeden.
Tarihimizi, kültürümüzü yansıtan tatlar.. Ellerinize sağlık.. Tariflerinizin devamını bekliyoruz Ziya şefim bu yetenek bunlarla sınırlı kalmamalı 🙂
Teşekkür ederiz. Hasan bey,kültürümüz sahip çıkan insanlarımızı gördükçe işime kendimi daha çok verip sizler için en iyisini sunmaya gayret ediyoruz.
Bu kadar az malzemeyle sağlıklı güzel içecekler hazırlamamıza vesile olduğun için teşekkür ederiz Ziya şefim başarılarının devamını dilerim 😊
Teşekkür ederiz. Hicran hnm, sizin için en sağlıklı ve kültürümüzü yansıtan lezzetlere tekrar dönebilir isek ne mutlu bize.. bizi takip etmeyi unutmayın. ..
Güzel bir yazı.Başarılar daim olsun oğlum.
Teşekkür ederim.
Ziya Bey gerçekten çok güzel tarifler vermişsiniz gerçekten ve birçok insanların paylaştığı tariflerden daha kolay hazırlanabileceğini düşünüyorum, hemen bu akşam Yeşil Elma Şerbetini deniyeceğim. Emeğinize sağlık
Afiyet olsun sizler için güzel bir şeyler yapabildik ise ne mutlu bize.
Ziya sefim harikasiniz. Tarifler gayet basit ve yapmasida bir o kadar kolay. Sonucta mukemmel oldu. Gercekten cok tesekkur ederim. Emeginize saglik.
Teşekkür ederiz. Serkan bey, sizin için yeniliklerin devamı geliyor bizden ayrilmayin. ..
Diyecek bir şey yok Yusuf Bey ellerinize sağlık,mükemmel.
Teşekkür ederim. İsa bey Beğendiniz için çok sevindim.